keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Perinneruoka: maitopotut

Tässä tulee herkullinen ohje uusiin perunoihin jota pohjoispohjalainen mummoni usein teki. Maitopotut ovat ehkä ruokana arveluttavan näköisiä, mutta itse asiassa erittäin suussa sulavia. Vanhemmat sukulaiseni aina puhuivat hartaudella maitopotuista ja niitä pidettiin keskikesän herkkuna. Ruokalaji on todella helppo, nopea ja edullinen ja sopii kevyeksi ateriaksi tai vaikka välipalaksi.

Ei se ruokalajina ehkä silmiä hivele mutta tätä söisi vaikka kuinka paljon.

Maitopotut noin neljälle hengelle:

  • 12-16 keskikokoista uutta perunaa
  • 1 tl suolaa
  • 1-2 sipulia
  • n. 2 dl kermaa tai maitoa
  • (voinokare)
Lisäksi:
  • ruisleipää ja voita

Tee näin:

Pese perunat kunnolla puhtaiksi juuresharjalla tms. Pilko perunat sopiviksi paloiksi ja lisää kiehuvaan veteen. Huom! Vettä tulee olla vain sen verran että perunat juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola ja hienoksi silputtu sipuli. Anna kiehua hiljalleen kannen alla kypsiksi (ilman kantta kovalla lämmöllä potuista tulee vetisiä, hyi). Perunoita kannattaa keittää pitkään pienellä lämmöllä jotta niistä tulee ylikypsiä ja liemi saostuu.
Perunoiden kypsyttyä lisää kerma (tai maito ja voi). Nauti ruisleivän kera.

Muokkaus:

Tästä ruokalajista tuntuu olevan monia erilaisia versioita ja nimityksiä, ainakin seuraavat: perunamaito, maitoliemisiä, perukeitto, pottumaito, kölökytys.

Muunnelmia:

Joukkoon voi lisätä myös sipulin varsia tai ruohosipulia. Moni laittaa voita sekaan. Joku keittää voimakassuolaisessa vedessä potut kypsiksi, kaataa vedet pois ja lisää tilalle maitoa. Toinen kaataa vain osan vedestä pois ja lisää suolan lopuksi. Ja kuten kaikki perinneruuat, tämäkin on monelle joko inhokki tai suosikki.

5 kommenttia:

  1. Muistan, kun eräs entinen työkaveri teki näitä kesäaikaan miehelleen lähes joka päivä. En ollut koskaan kuullutkaan moisista maitopotuista. No, ei ole tullut koskaan kokeiltua. Nyt kun muistutit taas näistä, pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt onkin ajankohtaista kun monella alkaa olla uusia perunoita. Vähän vaihtelua niihin peruspottuihin. Eivät nämä mitään metsurin evästä ole mutta sopiva ruoka vaikka kesäsaunan jälkeen =)

      Poista
  2. Maitopottua kuuluu keittää niin rauhallisesti ja hitaasti, että se tavallaan ylikypsyy ja sakeutuu, siis suurustuu perunoista itsestään. Sillä muuten ruokana on perunoita maitoliemessä, joka ei toki ole tarkoitus. Kuvassa oleva maitopottu näyttää siltä, että keittäisin sitä vielä ainakin tunnin.

    Maidon lisäksi heitän myös voinokakereen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista, en tiennyt tosiaan että niin pitkään kuuluu keittää! Laitanpa ohjeeseen lisäyksen.

      Poista
  3. Talvella voi pottujen sijaan keittää makaronia ja tehdä minun lapsuuteni suurta herkkua, mummon ja ainoastaan mummon keittämää makaronivelliä. Paljon voita sekaan ja kanelia päälle. Nykyään olen tehnyt muunnoksen myös keittämällä valkokaalia kookosmaidossa ja pienellä suurusteella, esim. riisijauhoilla. Ei petä koskaan.

    VastaaPoista