tiistai 16. elokuuta 2016

Avaimenreikäpuutarha - totuuden hetki on koittanut

Nyt tulee selonteko tämän kesän villistä viljelykokeilusta: avaimenreikäpuutarha aka keyhole garden (avaimenreikäpuutarha on oma suomennokseni). Tämä sopii erityisesti niille jotka eivät pidä kitkemisestä tai kumartelusta mutta haluavat hyvän sadon helposti karussa maaperässä. Toisaalta tämä on viljelyä pienessä mittakaavassa joka sopii hyvin pieneenkin pihaan.

Ihan kiitettävästi kurkut ovat viihtyneet. Eikä muuten pahemmin ole tarvinnut kitkeä!

Kasvimaan perustin tänä keväänä ja nyt kurkut rönsyilevät siinä valtoimenaan. Ajatuksena tässä oikeaoppisesti olisi että keskellä on pieni, pyöreä komposti jonka kautta kastelu tapahtuu ja josta liukenee samalla ravintoaineita kasvualustaan. Tein siis kanaverkosta pienen kompostihökötyksen ja ajattelin että siihen ei kannata laittaa mitään eläinperäisiä ruuantähteitä, koska joku villieläin niitä voisi käydä levittelemässä. Pelkkiä kasviksia siis. No siltipä supikoirat olivat yhtenä yönä käyneet tonkimassa ja riehumassa joten komposti piti tyhjentää ja lakkauttaa. Itse kasvimaa sai kuitenkin jatkaa elämääänsä normaaliin tapaan.

Kaikenlaisia kasveja tähän alunperin suunnittelin mutta lopulta vain kurkut lähtivät kunnolla kasvuun, sekä muutama pieni vahapapu ja salaatti. Alussa multa osoittautui myös liian happamaksi ja kasvit eivät tahtoneet kasvaa, joten mukaan lisättiin hätäratkaisuna puun tuhkaa.


Innokas supikoira on käynyt ruopsuttamassa kompostia ja tassuttelemassa ympäriinsä. Olisihan se toisaalta pitänyt arvata jo etukäteen...

Avaimenreikäpuutarhan muoto on minusta erittäin käytännöllinen, koska syvennyksen ansiosta istutusta pääsee kätevästi ronkkimaan joka suunnalta. Korkeat reunat ovat huomattavasti ergonomisempia selälle kuin perinteinen kasvimaa. Reunathan voivat olla periaatteessa mitä tahansa sopivaa materiaalia, mutta jos tontti sattuu olemaan kiviä täynnä niin niitä kannattaa hyödyntää. Perustamisvaihe saattaa olla raskas mutta jatkohoito on sitten helppoa.


Iso kurkku ja pikkukurkku söpösti vierekkäin. Avomaankurkussa on se huono puoli että se on hieman karvainen, joten sen joutuu kuorimaan. Karvatonta kasvihuonekurkkua on menneinä kesinä meillä kasvatettu ulkona onnistuneesti.

Tällainen pieni kasvimaa kannattaa ehdottomasti sijoittaa kulkureitin varrelle, tässä tapauksessa huussipolun viereen. Täten kasvustoa tulee tarkkailtua monta kertaa päivässä.
Jos tontin maaperä on kuivaa ja karua tai kovaa savea, voi olla parempi vain suosiolla laittaa tällainen kohopenkki kuin yrittää väkisin sekoittaa maahan kaikkea maanparannusainetta. Toinen vaihtoehto huonolle maaperälle voisi olla kateviljely, mutta halusin kokeilla jotain erikoisempaa.

Kasvit tähän kannattaa valita niin ettei kovin isojuurisia laita, kuten kesäkurpitsaa tai perunaa. Kurkku tuntui viihtyvän hyvin, samoin salaatti. Miksei voisi pieneen kesätarpeeseen kokeilla vaikka retiisejä, sipulia, porkkanaa, mangoldia ja punajuurtakin. Isoja määriä yhdessä tällaisessa ei saa viljeltyä, mutta vaikka kesämökille tai pieneen pihaan aivan oivallinen ratkaisu. Ainahan näitä voi rakentaa lisääkin...


Etualalle on kohonnut jo toinen samanmoinen. Kivien väleihin sopii tiivisteeksi sammal.

Seuraava avaimenreikä onkin ilmestynyt edellisen viereen ja tästä on nyt jätetty se kompostihäkkyrä pois. Kivireunukset sulautuvat mielestäni hyvin ympäristöön ja ovat kaunista katseltavaa. Kun kivien väliset kolot tiivistää sammaleella niin esteettinen kokonaisuus on valmis. Alimmaiseksi laitettiin muuten juurimattoa etteivät läheisten puiden juuret kasvaisi multakerrokseen!


Ihana kurkkuyrtti joka kasvoi lopulta aivan muualla kuin itse kasvimaassa.

2 kommenttia:

  1. Näiden postaustesi myötä on täälläkin herännyt mielenkiinto kokeilla tuota systeemiä! Täytyypä pystyttää ensi kesänä avaimenreikäpuutarha - tai parikin - omaankin pihaan.

    VastaaPoista
  2. Kiva jos olen herättänyt inspiraatiota :) Paras aika tällaisen kasvimaan perustamiselle olisi syksyllä että se ehtii asettua. Sitten mitä korkeammat reunat tekee niin sitä enemmän sitä puumateriaalia pohjalle, mutta jos pyöreistä kivistä rakentaa niin reunoista ei saa kovin korkeita. Kasvimaa saa mielellään olla ihan kukkuroillaan multaa koska se kuitenkin vähän painuu kasaan. Teillä on varmaan palanutta lantaakin heittää joukkoon ja vaikka hevosten kuivikkeita :)

    VastaaPoista