tiistai 30. elokuuta 2016

Kuivatut omenat ilman kuivuria

Omenoita taitaa tänä vuonna tulla vähän joka tuutista ja moni varmasti pohtii mitä kaikkea niistä saisi aikaiseksi. Minulla ei tällä hetkellä ole resursseja suurien omenamäärien käsittelyyn ja varastointiin, joten ajattelin tehdä kuivattuja omenoita. Kuivattavaksi sopivat parhaiten talvi- ja syysomenat mutta voi myöskin kokeilla kiinteämaltoisia kesäomenoita.

Kuivatut omenat kerätään suoraan puusta, pestään ja siemenkota poistetaan omenaporalla. Omenat siivutetaan ja uitetaan sitruunavedessä tummumisen estämiseksi. Minulla ei ole kuivuria eikä kiertoilmauunia, joten ajattelin pujotella omenarinkulat naruun ja ripustaa kattoon puuhellan yläpuolelle. Saaristotilalla nimittäin puuhella lämpiää päivittäin ruuanlaiton lomassa muutenkin. Ensi viikolla sitten selviää lopputulos!
Päivitys: Kuivatut omenat löytyvät täältä.


Vaikka viljellyt, kotimaiset omenat ovatkin ihania niin täytyy vielä hehkuttaa että "villiomenat" ovat kaikista parhaita. Meillä on perinteisesti käytetty aina villiomenoita omenapiirakkaan sillä ne ovat sellaisenaan syömäkelvottomia. Mitä happamampi omena sen parempi piiras tai sose, joten kannattaa muistaa että todella happamat omenat ovat aivan käyttökelpoisia.

Ikivanha tarhaomenapuu.
 
Perhepiirissä olemme aina puhuneet villiomenapuista kun on kyseessä "villi", kitkerä omenalajike mutta oikea nimitys onkin metsäomenapuu. Metsäomenapuu on rauhoitettu ja ilmeisesti vähenemään päin, sillä se risteytyy helposti viljeltyjen omenalajikkeiden kanssa. Monet "villiomenapuut" taitavatkin olla risteymiä tai villiintyneitä tarhaomenapuita. Sen verran harvinainen laji on kyseessä että tuskin mekään mitään aitoja metsäomenoita olemme keränneet. Metsäomenapuun ja tarhaomenapuun erottaa esimerkiksi siitä että metsäomenapuu on orainen (piikkinen). Jos metsäomenapuu tontilta löytyy niin kannattaa siis muistaa vaalia sitä!


Sadonkorjuuta etteivät peurat ehdi ensin! Niillekin kyllä satoa riittää...


Happamista omenoista syntyy paras piirakka.

Näihin tunnelmiin päätämme kierroksen omenatarhassa!

3 kommenttia:

 1. Kaikenlaista voi kuivata myös saunan lauteilla ja j-kaapin päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan, hyvä lisäys! Kannattaa hyödyntää erilaiset lämmönlähteet. Myös pannuhuone on hyvä paikka jos sellainen sattuu löytymään. Vielä lisäajatuksena tuli mieleen että tänä vuonna on niin paljon omenia että niistä voisi kuivata vaikka joululahjoiksi koko suvulle :)

   Poista
  2. Kiitos Timo vinkistä! Terveisiä omppuonnensa löytäneeltä suurkaunpunkilaiselta

   Poista