Pientila


Pientila on aikoinaan kuulunut läheiseen ruukkiin ja maanviljelystoiminta on siellä loppunut 1970-luvulla. Paikka käsittää 25 hehtaaria joista peltoa on viitisen hehtaaria ja loput ovat metsää. Pikkuruinen rantakaistalekin Lohjanjärven rannalta tähän kuuluu. Pientilalla on rehevä, multava maaperä minkä ansiosta luonto on kaunista lehtometsää. Rakennuksiin lukeutuvat vanha päätalo 1700-luvun lopulta, kaksi mummonmökkiä, navetta, talli, vanha ja uusi sauna, puuliitereitä, uusi ja vanha puimariihi, aitta, lampola, ja romahtanut hirsilato. Itse asiassa täällä on kolme erillistä pihapiiriä. Monet rakennuksista ovat jo purkukuntoisia mutta remontoimme sen minkä ehdimme. Useampi rakennus on sieltä 1700-1800-lukujen vaihteesta joten historiallistakin arvoa löytyy. Olemme häärineet täällä vuoden 2015 keväästä alkaen ja pikkuhiljaa muutostakin tapahtuu.


Pientilan päärakennus kesällä 1942.


Päärakennus kesällä 2016.

Mummonmökki 1950-luvulta.

Tästä keltaisesta mökistä on tulossa pääasiallinen kotimme. Remonttipuuhat ovat kovassa käynnissä.

Puuliiteri/vaja/huussi keltaisen möki pihassa.


Saunamökki 80-luvulta keltaisen mummonmökin pihapiirissä. Tämä on käsin veistetty käyttäen erikoista salvostekniikkaa jota Ruotsin Taalainmaalla perinteisesti on käytetty.

Navettarakennuksessa on asustellut useampikin lypsävä sekä vasikat ja hiehot.Konehalli tai puimariihi 60-luvulta.

Lampola/kanala 20-luvulta.

Vanha sauna.

Aitta päärakennuksen pihapiirissä. Tämä parisataavuotias on päässyt aivan romahtamispisteeseen.


Hevostalli joka on erittäin huonossa kunnossa. Katto on vuotanut varmasti vuosikymmenet ja hirsien sisäpuolta on pilttuun puolella vuorattu betonilla aikoinaan. Ei mikään hyvä yhdistelmä.

Puuliiteri.


Näkymä itään päärakennukselta katsottuna.


Vanha puimariihi ja oikealla puolella uudempi riihi. Vanhassa riihessä on aikoinaan kuivatettu viljaa lämmittämällä tulipesää samalla periaatteella kuin savusaunaa. Hirret ovatkin sisäpuolelta aivan noesta mustat.


 Näkymä länteen.


 Mummonmökki 1920-luvulta. Tämä on asuttuna.


Kuten kuvista voi päätellä niin tällä tilalla riittää raivaus- ja remonttihommia. Toisinaan on vaikea päättää mistä pitäisi aloittaa sillä kaikki paikat ovat rempallaan. Olemmekin laatineet listan tärkeimmistä toimenpiteistä jotka täytyy tehdä mahdollisimman pian. Keltaisen mummonmökin remontoiminen asuinkelpoiseksi on suurin tämänhetkinen hanke samalla kun koitamme pelastaa mm. hevostallin, puuliiterin ja riihen totaaliselta tuholta. Tilan rakennuksista moni on myös kulttuurihistoriallisesti arvokas, joten tämän vanhan miljöön säilyttäminen on meille erittäin tärkeää.


Bonuskuvia


Vanha tammi naapurin puolella.
Päätalo talvipäivänä.


Näsiä keväällä kukkiessaan.

Kehäkukkia puutarhassa.