Kalastajatila

Kalastajatila 1920-luvulla. Taustalla metsää kaadettu. Porstua alkuperäiskunnossa.

Saaristossa sijaitseva kalastajatila on päätynyt Jepen perheen omistukseen 1990-luvulla. Tila on perustettu joskus 1920-luvulla ja siihen kuuluu suunnilleen 12 hehtaaria maata, josta suurin osa on metsää. Lisäksi paikkaan kuuluu vesialueita ja kalastusoikeus. Täällä on harjoitettu maanviljelystä ja kalastusta, minkä lisäksi tilalla on myös sijainnut tiilitehdas joskus 1970-luvulla. Tilan rakennusten kattotiilet onkin valmistettu kyseisellä tiilitehtaalla. 


Kalastajatila 2015. Etualalle ilmestynyt navetta ja taustalle työvaja/puuvaja. Päärakennuksen porstua modernisoitu.


Pihapiiri veneestä katsottuna. Vasemmalla puu/työvaja, keskellä päätalo ja takana oikealla navetta. Äärioikealla sauna.


Keskellä päärakennus, vasemmalla puu/työvaja ja oikealla vierasmaja.

Päärakennus lämpiää varaavalla puuhellalla johon saadaan polttopuut omasta metsästä. Porakaivo löytyy mutta vesi on kannettava sisälle.


Tämä on kaikista rakennuksista pyhin: venevaja.

Tilaan kuuluvalle venevajalle paikalliset kalastajat ovat kokoontuneet setvimään verkkojaan. Tästä on kuvattu videopätkä vuonna 1958 jossa vedetään nuottaa silakkasaaliiden merkeissä. Aivan videon lopussa näkyy venevajamme entisajan loistossaan. Kiehtovaa katsottavaa!


Puu/työvaja. Yläkerrassa työvajaosuus ja alakerrassa puuvaja.

Puu/työvajan yläkerrassa on jossakin vaiheessa rakennettu veneitä. Alakerta toimii erinomaisena puuliiterinä sillä se tuulettuu hyvin.


Rantavaja jota käytettiin entisaikaan suolan ja kalaverkkojen säilytykseen.


Se tärkein rakennus.


Entinen navetta ja kanala.


Vierasmaja joka on alunperin toiminut jauhovarastona.


Vanha saunarakennus joka on parhaillaan melko laajan remontin alla.


Lähitulevaisuuden projekteihimme kuuluvat päätalon ja navetan kattojen uusiminen. Venevajan ja työvajan vahvistaminen on parhaillaan työn alla. Vierasmajan perustukset on myös uusittava lähiaikoina, muuten vaarana on vierasmajan kumoon kupsahtaminen. Kaikenlaista muutakin hommaa on koko ajan tekeillä joista onneksi appivanhemmat huolehtivat myös. 


Bonuskuvia 

 

Puu/työvaja sekä taustalla venevaja. 

 Rantavaja ja venevaja.