perjantai 27. toukokuuta 2016

Avaimenreikäpuutarha eli keyhole garden valmis!

Nyt on avaimenreikäpuutarha valmis! Kirjoittelin aiemmin keyhole gardenin teoriaa ja sain nyt aikaiseksi tällaisen. Jännittävää!Tuossa keskellä törröttävä kanaverkko on kompostiosa jonka kautta kastelu tapahtuu, jolloin kompostimehut leviävät ympäröivään multaan. Siihen täytyy saada joku kansi päälle vielä suojaamaan sateelta ja nälkäisiltä eläimiltä. Kompostin keskelle laitoin risuja ja pahvia lisäämään ilmavuutta. Ruokajätteitä tähän sitten lisäillään ja välillä jotain haketta tai muuta kuohkeaa materiaalia lisäämään ilmavuutta. Kasteluksi pitäisi ainakin teoriassa riittää ämpärillinen vettä silloin tällöin.

Metsän reunassa oli sopivasti muutama iso kivi joiden kylkeen kivireunus alkoi muotoutua. Isommat kivet sain kammettua rautakangella maasta ylös käyttämällä vanhaa niksiä, eli pikkukiviä lisäten ison kiven alle sen saa pikkuhiljaa nitkuteltua maan pinnalle.

Tarvikkeet:
  • kiviä (tai tiiliskiviä)
  • puunkappaleita, oksia ja risuja
  • pahvia 
  • pakkauskartonkia (tai esim. olkia) 
  • maatunutta kompostia
  • puiden lehtiä
  • puutarhamultaa
  • kanaverkkoa

Toteutus:
Kivimuurin sisäpuolen reunustin ruskealla pahvilla jotta multa ei valuisi kivenkoloihin. Alimmaiseksi laitoin kuivia risuja ja oksia. Niiden päälle tuli pakkauskartonkia. Myös esimerkiksi oljet tai sahanpurut käyvät ja kannattaa käyttää mitä tontilta löytyy.
Viime vuotista kompostia ja puiden lehtiä lisäsin päälle viisi kottikärryllistä. Lopuksi viisi 50:n litran säkkiä kaupan puutarhamultaa.
Tein tämän kohopenkkivirityksen äitini mökille jossa kiviä riittää rakennusmateriaaliksi.

Huomioitavaa:
Alimmaiseen kerrokseen olisi kannattanut laittaa paksumpia puunkappaleita. Ihan kunnon pöllejä vaikka, sen verran paljon maantäyttöaineksia tähän kumminkin uppoaa. Pakkauspahvien osalta kannattaa välttää värillisiä painomusteita joista voi liueta epämääräisiä aineita maaperään ja sitä kautta edelleen kasvatettaviin vihanneksiin. Kanaverkon reunat jäivät turhan korkeiksi mutta tulevaisuudessa aion lisätä penkin korkeutta. Ja ai niin, kuten kasvimaat yleensä tämäkin olisi kannattanut tehdä jo syksyllä niin ehtisi paremmin asettua.

Tämä koko systeemi on minulle ihan uutta että en ota vastuuta mahdollisen harhaanjohtavan tiedon jakelemisesta. Metodeistani saa vapaasti esittää rakentavaa kritiikkiä kommenttiboksiin jos löytyy huomioitavaa. Syyskesällä tulee selonteko tämän toimivuudesta.Tähän kohopenkkiin tulee kurkkuja, pensas- ja vahapapuja, pinaattia, tilliä, salaattia ja kurkkuyrttiä. Tällaisessa kohopenkissä viihtyvät monet kasvit mutta esimerkiksi peruna, kesäkurpitsa ja monet yrtit eivät lukemani mukaan menesty kovin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti