lauantai 14. toukokuuta 2016

Tulevan kotimme "varustelutaso" ja mitä ihminen oikeasti tarvitsee

Kaikissa perheen hankinnoissa ja suunnitelmissa pyrin ottamaan huomioon sen että mitään turhuuksia ei meille haalita. Mottona on että tarvitsenko vai haluanko tämän vai voiko ilman sitä elää? Jos vastaus on epävarma hankinta täytyy jättää harkintaan ja siihen palataan kun asia selkiytyy. Tämän takia onkin hyvä pyrkiä suunnittelemaan hankintoja ja satsauksia hyvissä ajoin etukäteen.

Kovasti olemme tuumailleet miten pieni, keltainen mökki kannattaa suunnitella sillä sinne ei missään nimessä ylimääräisyyksiä mahdu. Jonkun mielestä talo voi olla perheelle liian pieni mutta miten sellaista edes pystyy määrittelemään. Järjestelmällisyys ja hyvät sisustusratkaisut kompensoivat mukavasti tilanpuutetta ja vain kekseliäisyys on rajana (ja ehkä budjetti, kröhöm). Pienehkössä tilassa on sekin etu että lämmitystarve on vähäisempi joten energiaa säästyy. Maailmallahan on nyt muuten pinnalla "tiny house"-konsepti ja tähän kategoriaan lukeutuvat talot ovat kooltaan alle 45:n neliön luokkaa. Englanniksi aiheesta löytyy paljonkin mielenkiintoista tietoa netistä jos innostuu googlailemaan. Näihin pikkutaloihin verrattuna mökkimme on oikein ruhtinaallisen kokoinen :)



Viime kesän tunnelmat. Eikös se ole hyvä näin vai jotainko tälle pitäisi vielä tehdä?
 

Alkujaanhan mökissä on ollut vain keittiö, olohuone ja eteinen. Keittiö saa jäädä omalle paikalleen, samoin eteinen mutta olohuoneeseen tulee lisäksi pieni kylpyhuone. Kylpyhuoneeseen laitamme kuivakäymälän jonka lisäksi aivan normaalisti käsienpesualtaan, suihkun ja pyykinpesukoneen. Pyykinpesukone on mielestäni kaikista kotitalouskoneista korvaamattomin, siitä en luovu! Harmaa vesi on tarkoitus johtaa omaan suodatinjärjestelmäänsä. Suihkun lisäksi on sitten ulkosalla se saunamökki joka on peseytymiseen aivan oivallinen.
Pihan perältä löytyy myös perinteinen huussi joka minusta on aivan hyvä säästä riippumatta. Niin herkkähipiäinen ei voi olla että huussin istuinta jotenkin pakkasilla kavahtaisi, eihän :) Ainoastaan öisin tai sairaana ollessa on mukava jos voi asioida sisätiloissa. Ennenhän käytettiin yöastiaa mutta se on minulle jo vähän liikaa. Tottumiskysymys sekin kaiketi...
Tästä tuli muuten mieleen että miksei omakotitaloissa nykyään, ainakaan Etelä-Suomessa, ole ulkohuussia? Olisipa järkevää jos vesivessaa käytettäisiin vain erityistapauksissa tai vain kylmään vuodenaikaan. Ehkäpä tiukemmat jätevesisäädökset pakottavat ihmiset harkitsemaan vaihtoehtoja vesivessan tilalle tulevaisuudessa.



Putkityöt tehty ja välikatto madallettu. Näkymä keittiöstä olohuoneeseen.


Olohuoneeseen saa jäädä lämmönlähteeksi pieni, alkuperäinen pönttöuuni. Noin muuten olohuone jää suhteellisen pieneksi eli sinne mahtuu ehkä sohva ja hyvässä lykyssä kirjahylly. Luulenpa että keittiöstä tulee toisaalta enemmänkin semmoinen oleskelutila kuin olohuoneesta. Emmehän me nytkään vietä telkkari-iltoja tai harrasta muitakaan aktiviteetteja mitä olohuoneissa nyt tehdään.
Eteiseen tulevat sitten yläkertaan vievät portaat ja niiden alle kätketään lämminvesivaraaja. Muutoin eteinen saa olla melko sellaisenaan.








Vintti ennen toimenpiteitä.
Yläkerrassa on ollut vain kylmää vinttitilaa mutta teemme sinne kaksi makuuhuonetta. Alunperin oli tarkoitus tehdä vain makuuparvet mutta nyt saimmekin idean hieman alentaa välikattoa, jolloin yläkerran huoneisiin saa ihan seisomakorkeuden. Pikkuisen alakerran huonekorkeus siis laskee mutta ihan normaalin rajoissa kuitenkin pysytään. Makuuhuoneisiin rakennamme komerot koko pitkälle seinälle molemmille puolille minkä pitäisi ratkaista säilytyspulmat. Kaappejahan emme mihinkään saa mahdutettua kun neliöitä on sen verran vähän, mutta pienetkin tilat saa tehokkaasti käyttöön kunhan suunnittelee ne hyvin ja niin että kaikille tavaroille on oma paikkansa.

Keittiö joskus viime vuonna.
Keittiöstä on jossain vaiheessa 70-luvulla purettu pois puuhella mutta tämän epäkohdan aiomme korjata. Puuhella muurataan uudestaan ja siitä tulee pääasialllinen ruuanlaittopiste sekä lämmönlähde. Hätätapauksia varten olemme ajatelleet hankkia myös sähköhellan ja uunin, vaikka minä vähän niiden suhteen epäröinkin. Saaristossakaan ei ole kuin puuhella ja siellä kaikki ruuat valmistuvat näppärästi ja puuhellan uunissa voi samalla myös leipoa. Luksusinvestointeihin kuuluu myöskin tiskikone ja tietysti juokseva vesi hanasta, jota varten olisi tarkoitus hankkia porakaivo. Vanhoja kaivoja tontilta jo löytyy mutta veden laatu on sanoisinko melko pintavetinen.
Jääkaappi ja pakastin on ehdottomasti saatava ja niiden lisäksi talon kellarissa on kylmäkellari ruuan säilytykseen. Keittiö on kyllä suunniteltava tarkkaan sillä se on koko kodin keskipiste ja sen toimivuus ja harmonia on kaikista tärkeintä.

Aina välillä suunnitelmissa tulee vastaan se ajatus että ovatko esimerkiksi jotkin kodinkoneet tarpeellisia kuin eihän niitä ennenkään ollut. Toisaalta ennen asui myös useampi ihminen saman katon alla joten työmäärää saattoi paremmin jakaa keskenään. Tiskejäkään ei tullut yhtä paljon kun ruoka syötiin yhteisestä kulhosta minkä jälkeen jokainen nuoli oman puulusikkansa puhtaaksi. Tähän aikaan en välttämättä halua palata. Mutta tosissaan, kuka tarvitsee sähköliettä jos on puuhella? Pitääkö se helkutin sähköliesi tosiaan hommata..;)







5 kommenttia:

  1. Me ollaan nyt elokuusta eletty ilman sähköhellaa ja kun hiukan valmistautuu etukäteen ei sitä kaipaa. Sähköuuni on koska meillä on peltihella ja sen uunissa vikaa. Sähköuunilla saa laitettua ruokaa silloin kun ei jaksa hellaa lämmittää. Näin helteillä pitää ruoka laittaa hellalla aamusta kun päivällä ei enää vedä jos piippu ehtii lämmetä. Vakaa aikomus elää näin jatkossakin.

    VastaaPoista
  2. Meillä on vanha Kotiliesi odottamassa kunnostusta ja sen kaverina on induktiolevy, sellainen läppärilaukun kokoinen, jota voi liikutella miten vain. Mietinnässä on sähköuuni, mutta se varmaan jää hankkimatta. Meillä on neliöitä teitä vähemmän, mutta emme toisaalta asukaan vakinaisesti torpassamme.

    VastaaPoista
  3. Kiva kuulla kokemuksia noista sähköhelloista (tai siis niiden puutteesta). Pelkkä uuni ilman hellaa saattaisi olla hyvä ratkaisu ja onhan niitä keittolevyjä tosiaan erikseenkin olemassa. Kesäkuumalla puuhellan lämmitys saattaa olla epäkäytännöllistä mutta yksi ratkaisu voisi olla myös kesäkeittiö ulkosalla. Tämä vaatii vielä paneutumista... Kiitos näkökulmista!

    VastaaPoista
  4. Me rakennetaan tällä hetkellä farmille alle 25 neliön hirsimökkiä, johon tulee makuuparvet ja puuhella :)
    Kesäkeittiön aiomme rakentaa ulos, jotta makuutiloissa pystyy kuumina kesäöinä nukkumaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnilleen sen verran neliöitä meidänkin mökissä on plus yläkerta. Pikkumökit ovat mielestäni tosi kodikkaita! Eikä tule lämmitettyä turhia neliöitä :)

      Poista