Olen ollut kiinnostunut omavaraistaloudesta ja vanhanaikaisista työmenetelmistä ainakin teini-ikäisestä saakka. Salaa olen kadehtinut isovanhempien sukupolvia jotka ovat lapsesta saakka saaneet (tai joutuneet) opettelemaan erilaisia taitoja jotka nykyään kuuluvat melko harvoille. Jo lapsena mietin millaista olisi ollut kasvaa vanhanajan maatilalla ja oppia esimerkiksi kehräämään, lypsämään, puimaan tai paimentamaan lehmiä. Mikä määrä tietoa ja taitoa onkaan hävinnyt kulttuuristamme kaupungistumisen myötä!
Selvää on tietenkin että elämä monessa torpassa on ollut
selviämistaistelua josta nykyihmisillä ei ole tietoakaan, ainakaan
länsimaissa. Onneksi nykyään ihmisillä on jonkinmoinen valinnanvapaus
elämänsä suhteen ja tietoa on netin kautta tarjolla mielin määrin. Minun on pakko myöntää että joskus huolettaa nykyihmisen riippuvuus yhteiskunnasta siinä mielessä, että
kriisin iskiessä monet perustarpeet ovat uhattuina. Näihin kuuluvat muun muassa
ruoka, puhdas juomavesi ja lämmitys.
Itselläni ovat omavaraisuuden inspiraation lähteinä olleet John Seymourin kirjat omavaraistaloudesta, erityisesti
The complete book of Self-Sufficiency (1976). Seymour toteaa kirjassaan että omavaraistaloudessa ei ole kysymys jostakin idealisoivasta menneiden aikojen tavoittelusta, vaan pikemminkin siirtymisestä kohti parempaa elämänlaatua. Omavaraistaloudessa ihminen on itse vastuussa työstään ja saa kokea käytännössä työnsä tulokset. Palkinto tulee siitä että saa itse seurata työn edistymistä alusta loppuun. Palkitsevaa on myös eteen tulevien ongelmien ratkaiseminen, vaihtelevat työtehtävät, ympäröivä luonto, raikas ulkoilma ja kehon fyysinen mutta monipuolinen rasitus. Lisäksi viljeltävien kasvisten alkuperä on tiedossa ja itse voi taata kasvatettaville eläimille hyvän elämän. Olen myös Seymourin kanssa yhtä mieltä siitä että jokainen, joka omistaa peltoläntin tai maapalstan, olisi suorastaan velvollinen sitä järkevästi hyödyntämään.

Itse olemme päättäneet perheessämme pyrkiä osittaiseen omavaraisuuteen ainakin ruuan, veden ja lämmityksen osalta. Emme kuitenkaan halua jättäytyä yhteiskunnan ulkopuolelle loisimaan tuilla vaan olla aktiivisia yrittäjiä. Tämä vaatii tietenkin kovaa työtä ja panostusta. Realiteetit oman jaksamisen ja kykyjen suhteen ovat tärkeitä pitää selvillä. Vaikka olisikin mahtavaa esimerkiksi tehdä metsä- ja peltotyöt hevosella, se ei ole
meille mahdollista tällä hetkellä joten käytämme traktoria. Ilman moottorisahaakaan emme tulisi
toimeen, sama pätee pyykkikoneeseen ja pakastimeen. Polttoaineet ja sähkö ovat edelleen tärkeitä energianlähteitä, vaikka pyrimmekin tekemään mahdollisimman paljon itse.

Täysin omavarainen kukaan ei loppujen lopuksi voi olla mutta omavaraisuuteen voi pyrkiä kukin haluamallaan osa-alueella. Ellei ole esimerkiksi mahdollisuutta viettää maalaiselämää niin voihan sitä vaikka viljellä papuja parvekkeella tai käydä syksyllä marjametsässä. Jauhosäkin ostaminen paikallisesta myllystä ja oman leivän leipominen on sekin omavaraisuutta ja tuottaa lisäksi rahallista säästöä. Loppujen lopuksi pienetkin asiat joissa saa kokea kättensä jäljet saavat ihmisessä aikaan lisää itseluottamusta ja antoisia kokemuksia. Jos intoa riittää niin jokainen omaksuttu taito on mahtava juttu!