sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kahden maatilan loukussa?

Loukussa emme ehkä varsinaisesti ole mutta melko epätavanomaisessa tilanteessa kuitenkin. Kuinka ihmeessä voi ihmisellä olla kaksi maatilaa? Kuten tuossa blogin "me"-välilehdessä mainitsinkin niin isännän suvussa on saaristotila ja minun suvussani pientila. Niinpä olemme päätyneet huolehtimaan kahdesta pienestä maatilasta. Ihmetystä saattaa herättää se miten pärjäämme kahden tilan kanssa. No, mitä itse tekisit jos myyminen ei ole vaihtoehto?

Parhaamme mukaan koitamme korjata ja laittaa kuntoon vanhaa. Joskus olemmekin vitsailleet että siinä vaiheessa kun saamme kaiken valmiiksi niin sitten saakin aloittaa uuden kierroksen alusta. Vanhat rakennukset ovat kuitenkin osa historiaa ja kulttuuria, ja niiden kautta menneet sukupolvet tavallaan elävät yhä. Kätten jäljet näkyvät vanhoissa rakennuksissa. Jos ne menetetään, niitä ei enää koskaan saada takaisin. Vanhoissa rakennuksissa on tavallaan oma persoona tai sielu jota ei monestakaan uudisrakennuksesta löydy.

Tiedostamme että kahden aikuisen voimalla on naiivia kuvitella suoriutuvansa urakasta varsinkin kun tarkoituksena on myös hankkia kotieläimiä ja viljellä vihanneksia, puhumattakaan muista arkipuuhista mitä maalla asumiseen liittyy. Itselläni suuri osa ajasta menee tällä hetkellä kotitöihin ja lapsenhoitoon, joten isäntä joutuu usein itsekseen heilumaan moottorisahan kanssa. Tietysti pyrimme myös yhdessä tekemään ja on hauskaa huomata kuinka työt sujuvat ainakin kolme kertaa nopeammin kun on kaksi tekijää. Poikammekin on erittäin innostunut nikkaroinnista ja moottoreista mutta kaksivuotiasta ei vielä voi päästää puiden kaatoon...

Olemme jo pidempään kaavailleet pienimuotoisen yhteisön toteuttamista. Kautta aikojenhan ihmiset ovat asuneet yhteisöissä joissa jokaisella on ollut oma toimenkuvansa tai erikoisalansa. Mietin jo nuorempana ekokyläasumista mutta se sitten jäi ajatukseksi. Nyt meillä olisi siihen kuitenkin mahdollisuus! Rakennuskanta kaipaa vielä sen verran peruskorjausta että meillä olisi toistaiseksi mahdollisuus vain yhden henkilön majoittamiseen. Samalla olisi aivan järjetöntä pantata itsellään kahta maatilaa joten haluamme jakaa muiden kanssa mahdollisuuden maalaiselämään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti