tiistai 23. elokuuta 2016

Aromikas aronia hyötykäyttöön

Aronia (Arónia melanocárpa), koristearonia (Aronia × prunifolia) ja marja-aronia (Aronia mitschurinii), ovat monelle tuttuja koristepensaita. Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa aroniaa on Venäjällä jalostettu hyötykäyttöön jo vuodesta 1834 lähtien. Haluan tässä levittää aronioiden ilosanomaa ja jakaa vinkkejä marjojen hyötykäyttöön, sillä aroniat eivät tunnu kuuluvan ihan jokakeittiön perusmuonaan. Tähän olen koonnut kunnon tietopläjäyksen sekä aronian käyttömahdollisuuksista, kasvuvaatimuksista että terveyshyödyistä.

Ensimmäisen vuoden sato metsäpuutarhassa! Ei kovin ruhtinaallinen mutta siitä se lähtee.

Marjojen käyttömahdollisuuksia

 
Tuoreet aronian marjat ovat sellaisenaan melko karvaita, mikä ehkä selittää niiden vähäisen suosion meillä Suomessa. Erilaisiin ruokiin käytettyinä ne kuitenkin ovat erinomaisia. Pieni pakkanen myös puraisee marjoista karvauden.
Aronioita voi kuivata, mehustaa, käyttää viinin valmistukseen, smoothieen, pakastaa ja hillota. Hilloihin ne soveltuvat hyvin koska sisältävät runsaasti pektiiniä, ja mausteeksi hilloon sopivat vaikkapa vanilja, piparminttu ja hunaja. Marjoja kannattaa myös kokeilla sekoittaa esimerkiksi omenien, luumujen tai hapokkaiden marjojen joukkoon, kuten punaviinimarjoihin, ruusukvitteniin tai karviaiseen jolloin maku tulee paremmin esiin. Myös leipään, jugurttiin ja jopa jäätelöön niitä käytetään muualla maailmassa. Puolassa kuivattuja marjoja käytetään yrttiteen valmistukseen. Piirakkaa varten marjat kannattaa ensin keittää hilloksi, sillä muutoin marjat jäävät koviksi. Kannattaa aina myös muistaa että aronian marjat tahraavat herkästi.

Oma reseptisuosikkini on aroniarahka, joka on mielestäni paras kaikista rahkajälkiruuista verrattuna vaikkapa perinteisiin vadelma-, banaani-, tai mansikkarahkaan.

 Aroniarahka:
  • 2 dl kermaa
  • 1 purkki rahkaa (250 g)
  •  puolisen litraa aronian marjoja
  • 0,5 - 1,5 dl sokeria (maun mukaan)
Aronian marjat keitetään tilkassa nestettä kunnes ne mehustuvat. Mehu puristetaan siivilän läpi ja annetaan jäähtyä. Vaahdotettu kerma ja rahka sekoitetaan. Aronian mehu ja sokeri kannattaa lisätä maun mukaan. Mehu on melko voimakkaan makuista joten sitä ei välttämättä tarvitse kaikkea käyttää.


Terveyshyötyjä


Aronia kuuluu selkeästi kategoriaan "superfood". Marjat sisältävät 6 - 11 % sokeria, runsaasti E- ja C-vitamiinia, karoteenia, E-vitamiinia, flavonoideja ja monia mineraali- ja hivenaineita. Marjoja on käytetty verenpainetaudin ja verisuonten kalkkeutumien hoitoon (Rautavaara T. & Knuuttila P. 1981). Marjat sisältävät myös runsaasti antioksidantteja joiden on yleisesti ottaen todettu ehkäisevän syöpien kehittymistä ja ikääntymistä. Aronian marjojen sisältämien ainesosien käyttömahdollisuuksia lääketieteessä on tutkittu melko laajasti (Aronia, Wikipedia) Aronian sisältämät antioksidantit ovat tämänhetkisen tiedon valossa se terveyden kannalta merkittävin ainesosa. Tämän osalta aroniat peittoavat jopa mustikat, mustaviinimarjat ja karpalot (agmrc.com/aronia-berries 23.8.2016).


Viljely on helppoa!


Aronia kasvaa 1 - 3 metriseksi, kukkii hienosti alkukesästä ja syksyisin lehdet saavat kauniin ruskavärityksen. Se on erittäin vaatimaton ja satoisa pensas joka ei tarvitse kovin kummoisia olosuhteita viihtyäkseen. Tämä on se pensas jota kannattaa kokeilla vaikka metsän reunaan tai joutomaalle. Luonnossa aroniapensaat kasvavat metsän alus- ja reunuskasvillisuutena joten ne viihtyvät myös puiden alle istutettuina.
Aronia viihtyy pohjoisessa Rovaniemelle saakka ja on myöhäinen kukkija jolloin hallanvaara alkaa olla ohi. Marja-aronian lajikkeita ovat esimerkiksi "Viking" ja "Nero", vaikka muutkin lajit ovat syötäviä. 
Parhaiten aronia tuottaa satoa multavassa, vettä läpäisevässä maassa aurinkoisella paikalla, eikä kirjallisuuden mukaan viihdy hiekkaisessa tai savisessa maassa. Lapsuudenkodissani tosin aronia kasvoi vuosikaudet hyvin viihtyen savisessa rinteessä.

Aroniat sietävät hyvin kuivuutta, tuholaisia ja tauteja. Kannattaa silti pitää mielessä että ne kelpaavat syötäväksi peuroille, jäniksille, linnuille ja jyrsijöille, jolloin aita tai verkko saattaa olla tarpeen suojaamiseen. Aronia on itsepölyttyvä joten yksikin pensas riittää sadon tuottamiseksi. Yksi pensas voi tuottaa jopa 8-10 kg marjoja.
Joissakin ohjeissa aroniaa suositellaan leikattavaksi viiden vuoden välein jotta se tuottaisi paremmin marjoja. Leikkausvuonna satoa ei tule. Tosiasiassa ehdottomasti parempi tapa on leikata jokunen oksa sieltä täältä vuosittain. Näin satoa tulee tasaiseen tahtiin. Leikkuu suoritetaan myöhään talvella tai aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Eipä sitten muuta kuin aronioita istuttelemaan, ellei sellaista jo puutarhan perältä löydy!


Lähteet:
Rautavaara T. & Knuuttila P. (1981). Mihin marjamme kelpaavat. WSOY.
Yhteishyvä: kasviopas, marja-aronia
ET-lehti: Parhaat marja-aroniareseptit
Wikipedia: marja-aronia
Suomalainen Taimi: marja-aronia
Wikipedia, Aronia (englanniksi)
http://www.agmrc.org/commodities-products/fruits/aronia-berries/
Yllä oleviin viitattu 22.8.2016.

2 kommenttia:

  1. Viiniä tehtiin ja mehuakin pari vuotta sitten kavereiden aronioista. Molempiin lisättiin hieman viini- ja sitruunahappoa. Tuli oikein hyvää, molemmista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla kokemuksia! On se vaan monipuolinen marja :)

      Poista